Nečekejte, až se ochladí: Posilujte imunitu celé rodiny už teď

DSC_3571

Všichni víme, že podzim a zima jsou obdobím zvýšeného výskytu respiračních onemocnění. Potvrzují to nejen naše osobní zkušenosti, ale i data Státního zdravotního ústavu. Tak třeba v prosinci 2022 vzrostla nemocnost během jednoho týdne o více než 20 %. Podobný trend pozorují odborníci napříč věkovými skupinami a regiony každoročně. Jak připravit nejen dospělé, ale i děti na kritickou část roku? Odpověď je jednoduchá – začít s péčí o imunitní systém včas.

 

Co potřebujete znát o svém obranném štítu

Imunitní systém je složitý a sofistikovaný buněčný mechanismus. Chrání nás před škodlivými mikroorganismy, jako jsou viry, bakterie a parazité. Je to náš celoživotní obranný štít. A kromě toho si dobře pamatuje, s jakými patogeny už měl tu čest.

Patogen, třeba virus chřipky, nejprve narazí na naši kůži a sliznice. Když se mu podaří je překonat, proniká do těla. V něm se setkává s různými typy bílých krvinek, které mají v boji proti infekcím specifické funkce.

Jednou z klíčových složek imunitního systému jsou lymfocyty, bílé krvinky. Patří k nim T-lymfocyty ničící infikované buňky a koordinující imunitní odpověď a B-lymfocyty produkující protilátky, které patogeny neutralizují. Další důležitou složkou imunitního systému jsou makrofágy. Jejich úkolem je fagocytovat, tedy pohlcovat a ničit cizorodé částice. Nezapomeňme ani na paměťové buňky. Ty si dokážou už prodělané infekce zapamatovat a při opětovném setkání s týmiž patogeny reagují rychleji a efektivněji. Na tomto principu fungují vakcíny, které trénují imunitní systém bez toho, aby vyvolaly skutečnou nemoc.

 

Zdraví není náhoda, všechno chce svůj čas

Funkčnost imunitního systému závisí na celé řadě faktorů včetně genetiky, výživy, životního stylu a prostředí. A ty nás samozřejmě ovlivňují dlouhodobě. Posilování imunity tedy není jednorázová záležitost, kterou lze účinně vyřešit pár týdny intenzivní péče na začátku chřipkové sezony. Nejlepší výsledky přináší, když je prováděno celoročně, protože imunitní systém potřebuje na optimalizaci své funkce čas. Hodně času.

Říká se tomu kumulativní efekt – z hlediska imunity je účinný pouze dlouhodobý příjem dostatečného množství vitaminů a minerálů. Stejně jako potřebnou cirkulaci bílých krvinek zvyšuje jen pravidelný pohyb. Dlouhodobost a pravidelnost jsou tedy odpovědi na otázku, jak zvýšit schopnost těla čelit infekcím a podpořit duševní i tělesnou vitalitu.

Dlouhodobá péče o imunitu také znamená, že tělo je lépe připraveno reagovat na sezonní výkyvy v nemocnosti. Pokud začneme posilovat imunitu už v srpnu, dáváme organismu dostatek času přizpůsobit se a posílit před nástupem chladnějších měsíců, kdy je riziko infekcí nejvyšší. Výsledkem je nižší pravděpodobnost onemocnění a rychlejší zotavení v případě infekce.

 

DSC_2590Praktické tipy pro silnou imunitu dětí i dospělých

Existují vůbec mezi imunitou malých dětí a dospělých lidí nějaké rozdíly? Ano, existují, i když základní funkce a principy zůstávají stejné. Dětský imunitní systém je ale ve vývoji a stále se učí rozpoznávat různé patogeny, což činí děti náchylnější k infekcím. Dospělí mají většinou robustnější imunitní paměť, mohou ovšem čelit zase oslabení imunity kvůli stresu, špatné stravě nebo nedostatku pohybu.

 

Jak posílit obranyschopnost celé rodiny?

Vyvážená, pestrá strava

  • Děti: Dopřejte dětem do začátku života mateřské mléko. Později se zaměřte na stravu bohatou na vitaminy (C, D) a minerály (zinek, selen). Zařaďte dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, bílkovin, fermentovaných produktů a vlákniny. Vyhněte se vysoce zpracovaným potravinám a rafinovanému cukru.
  • Dospělí: Podobně jako u dětí, i dospělí potřebují dbát na vyváženou stravu. Měla by obsahovat nejen antioxidanty (vitaminy C, E), ale i omega-3 mastné kyseliny. Snížit riziko obezity, cukrovky a kardiovaskulárního onemocnění, které mohou oslabit imunitu, pomáhá strava s nízkým obsahem cukrů a nasycených tuků. Nezapomeňte na pitný režim. 

 

Probiotika a fit střevní mikroflóra

  • Děti: Probiotika pomáhají ke zdravé střevní mikroflóře, která je pro imunitu klíčová. Ve střevech se totiž nachází až 80 procent imunitních buněk. Podpořte jejich kondici jídly, která probiotika obsahují – jde například o jogurty, kefíry nebo výše zmíněné kvašené potraviny. A přidejte také Juvenil. Pomáhá udržovat zdravý střevní mikrobiom a tím prospívá silné imunitě.
  • Dospělí: Stejně tak dospělí mohou těžit z pravidelného užívání probiotik, která podporují nejen trávení, ale i celkovou obranyschopnost. Zařaďte i vy do svého denního režimu kapky nebo tobolky Juvenil. Ovlivňují množstevní zastoupení některých potenciálně škodlivých kmenů bakterií v mikrobiomu trávicího traktu a tím harmonizují jeho složení. 

 

Pravidelný pohyb

  • Děti: Povzbuzujte děti k pohybu alespoň 1 hodinu denně. Ideální jsou aktivity jako běhání, skákání nebo organizované sporty, zejména na čerstvém vzduchu. Dětské imunitě prospívá i kontakt s domácími mazlíčky a přírodními materiály.
  • Dospělí: I dospělí by měli zařadit do svého denního režimu pravidelný pohyb, alespoň 30 minut každý den. Cvičení podporuje cirkulaci krve a posiluje imunitní systém.

 

Hluboký, dostatečný spánek

  • Děti: Děti potřebují dostatek spánku pro správný růst a regeneraci. Zajistěte, aby měly pravidelný a kvalitní spánkový režim odpovídající jejich věku.
  • Dospělí: Dospělí by měli také usilovat o 7-9 hodin kvalitního spánku každou noc. Tak podpoří imunitní funkce a celkové zdraví.

 

Snižování stresu

  • Děti: Pomozte dětem zvládat stres prostřednictvím relaxačních technik, her a kvalitního času stráveného s rodinou.
  • Dospělí: Stres je jedním z největších nepřátel imunity. Praktikujte relaxační techniky jako meditaci, jógu nebo procházky v přírodě.

 

Zdravá domácnost

  • Děti: Domácnost ani dětský pokoj by neměli být naprosto sterilní. Vyhýbejte se nadměrnému používání antibakteriálních výrobků, které mohou narušit zdravý kožní mikrobiom dětí.
  • Dospělí: Používejte přírodní čisticí prostředky, volte zařízení z přírodních materiálů, vytvořte prostředí bez stresu. Pravidelně větrejte a pusťte do pokojů dostatek světla.

 

Vhodné doplňky stravy

  • Děti: Zvolte takové přírodní doplňky stravy, které jsou na přírodním základě, jsou snadno vstřebatelné, nenávykové a nelze se jimi předávkovat. Pokud hledáte komplexní přístup, zvolte Juvenil. Prokazatelně posiluje buněčnou imunitu a napomáhá tělu k vyšší odolnosti.
  • Dospělí: U dospělých může být prospěšné zařadit přírodní doplňky stravy, které podporují imunitní systém, zároveň pomáhají s rychlou regenerací a přispívají k vyváženému mikrobiomu. Osvědčený, český a naprosto přírodní Juvenil byl podroben klinické studii, která potvrdila jeho schopnost redukovat zánětlivé procesy a zvyšovat celkovou kondici osob ve fyzické i mentální zátěži, v rekonvalescenci nebo léčbě.

 

Začněte hned

Zapamatujme si, že:

  • Péče o obranyschopnost by měla být součástí životního stylu nejen dospělých, ale i dětí.
  • Budovat silnou a dobře fungující imunitu není otázkou několika týdnů.
  • Nikdy není pozdě začít.

Přípravu na podzimní a zimní respirační onemocnění můžete odstartovat už v létě. Zaměřte pozornost na to, co vy a vaše děti jíte, jak dobře spíte, kolik máte pohybu na čerstvém vzduchu. Podpořte tělo přírodním doplňkem stravy Juvenil s přínosem pro vaši imunitu, regeneraci a vitalitu.

A především dbejte na pestrost v jídle, pestrost v trávení času i pestrost v pohybu. Vaše imunita se vám odmění tím, že dokáže svým silným štítem odrazit útoky patogenů.

DSC_3495 (1)

Zpět do obchodu