Mauricius - Ostrov barev, kultur a přírodního bohatství

IMG_4544

Není těžké pochopit, proč je Mauricius s jeho bílými písečnými plážemi, azurovým mořem a bujnou zelení považován za jeden z nejkrásnějších tropických rájů na světě. Tento ostrov však nabízí mnohem víc než jen atraktivní dovolenou; je to místo, kde se snoubí bohatá historie s rozmanitou kulturou a fascinující přírodou, a přestože rozhodně nepatří k levným destinacím, určitě stojí za to ho poznat.

 

Tento geologicky pouhých 10 milionů let starý vulkanický ostrov, ležící uprostřed Indického oceánu asi 2 000 km od východního pobřeží Afriky, zůstal až do 16. století neobjevený. Byl domovem ptáků, želv a mnoha endemických druhů živočichů a rostlin, z nichž je dodnes nejznámější Dronte mauricijský. Tento pták, podobný krocanovi, ztratil evolucí schopnost létat, protože na ostrově neměl přirozené nepřátele. Tato situace se však dramaticky změnila 

s příchodem holandských mořeplavců, pro které se naivní a krotký „Dodo“ (česky Blboun nejapný) stal snadnou kořistí. Jeho zkázu dokončily zavlečené kočky a krysy, které se živily jeho vejci. Posledního Doda si údajně nechal naservírovat guvernér ostrova okolo roku 1680. Dnes patří vyhynulý Dodo mezi nejznámější symboly Mauricia a jeho podobiznu najdete na nepřeberném množství suvenýrů.

 

Po krátkém období nizozemské kolonizace, kdy se osadníci kvůli náročným životním podmínkám a omezeným zkušenostem se zemědělstvím rozhodli Mauricius opustit, převzala ostrov Francie. Přejmenovala ho na Isle de France a rychle zde rozšířila rozsáhlé plantáže cukrové třtiny. Výroba cukru a dnes již kultovního mauricijského rumu, z jinak odpadové melasy, se ukázala jako výnosná investice a zvyšující se poptávka po pracovní síle proměnila ostrov v centrum obchodu s africkými otroky.

 IMG_4414

 V 17. a 18. století se Mauricius stal útočištěm pro piráty. Jeho strategická poloha nabízela ideální místo pro zastavení a úkryt mezi výpravami, při kterých piráti napadali lodě plující po lukrativních obchodních trasách mezi Evropou a koloniemi v Asii. Jednou z nejznámějších postav té doby byl pirát Olivier Levasseur, zvaný „La Buse“ (Sup), který je údajně pohřben i s pokladem, jehož mapa je zakódovaná v záhadném šifrovém dopise.

 

Opakované útoky pirátů na britské obchodní lodě, s tichou podporou Francie, vedly k vyhrocení vztahů mezi koloniálními mocnostmi, což bylo příčinou britského rozhodnutí získat ostrov pod svůj patronát. To se Britům podařilo po krátkém obléhání v roce 1810 a až do roku 1968, kdy získal ostrov nezávislost, byl Mauricius součástí britského impéria. Angličané však převzali pouze administrativní řízení ostrova a velkoryse ponechali francouzským vlastníkům jejich majetky. Proto je dnes sice angličtina úředním jazykem, ale valná většina obyvatel mluví i mauricijskou kreolštinou, což je jakási zjednodušená forma francouzštiny. Domluvíte se zde ale i mnoha dalšími jazyky, jako jsou hindština, čínština nebo tamilština, neboť zrušení otroctví v roce 1835 přilákalo do země mnoho pracovníků z Asie, převážně z Indie.

 IMG_3774

Dnes je Mauricius považován za jeden z nejstabilnějších a nejlépe prosperujících států Afriky, a již dávno není závislý jen na cukrovém průmyslu. Velký podíl jeho HDP dnes tvoří finančnictví, informační technologie, ale zejména turistický ruch. Místní obyvatelé jsou známí svou pohostinností a přátelskostí, a možná díky velké etnické a náboženské různorodosti panuje na ostrově mírumilovné soužití a sociální soudržnost. Nejrozšířenějším náboženstvím je hinduismus, následovaný křesťanstvím a islámem a neuplyne snad den, aby se zde nekonal nějaký svátek nebo festival. Určitě se vyplatí některý z nich navštívit.

 

Mezi ty nejznámější patří Maha Shivaratri, největší hinduistický svátek mimo území Indie, který se koná každý rok v únoru nebo březnu u posvátného jezera Grand Bassin. Hinduisté z celého ostrova se zde scházejí, jdou bosí nebo v žabkách, někdy i několik dní, a nesou s sebou dary nebo tlačí alegorické vozy, často několik metrů vysoké, aby uctili boha Šivu a přinesli mu obětiny. Říjnový svátek světel Diwali je zase známý pro svou kouzelnou atmosférou a symbolizuje vítězství dobra nad zlem. V tento den Hinduisté před své obydlí umisťují olejové lampy, aby přilákali štěstí do domu. Obyvatelé s čínskými kořeny zase na přelomu ledna a února slaví Čínský nový rok. Ulice Chinatownu v Port Louis se zahalí do rudé barvy, symbolizující štěstí, a jsou vyzdobeny čínskými draky. Jako symbol hojnosti se rozdává jídlo a zapalují se ohňostroje, aby se zahnali zlí duchové.

 

Mauricius jsou ale hlavně desítky překrásných písečných pláží, z nichž nejznámější jsou Trou aux Biches, Belle Mare nebo Le Morne. Většina ostrova je v menší či větší vzdálenosti obehnaná korálovými útesy, které chrání pobřeží před vlnami Indického oceánu a také před obávanými žraloky a vytvářejí malebné klidné laguny s mělkou a teplou vodou, ideální pro šnorchlování a potápění. Pod hladinou se skrývá fascinující svět barevných korálových útesů a rozmanitého mořského života, který je vhodný i pro začínající potápěče.

 

Mauricius nabízí širokou škálu aktivit i pro ty, kteří nemají rádi povalování na sluníčku a koupání. V Black River Gorges National Park můžete prozkoumávat tropické lesy na pěších túrách a objevovat místní faunu a flóru. Fanoušky horolezectví svými nádhernými výhledy na oceán zaujme majestátní hora Le Morne Brabant, která dominuje jihozápadnímu pobřeží ostrova. Navštívit můžete také kráter vyhaslé sopky Trou aux Cerfs, který se nachází ve městě Curepipe. Kráter má průměr přibližně 200 metrů a hloubku asi 85 metrů a je součástí rozsáhlého sopečného komplexu, který formoval ostrov Mauricius.

 

Pokud jste fanoušky sportovního rybolovu, Mauricius vám nabízí šanci ulovit některé z největších a nejbojovnějších ryb světa. Který muž by netoužil ulovit velkého modrého marlina, žraloka, tuňáka nebo doradu? Rybáři i nerybáři mohou využít služeb mnoha místních charterových společností, které nabízejí výpravy na nejlepší místa pro rybolov s veškerým potřebným vybavením a zkušenými posádkami. Vše je samozřejmě legální a děje se kultivovaně a s ohledem na ochranu přírody.

 IMG_4272

Pokud hledáte klidnější způsob, jak strávit den, navštivte Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden v Pamplemousses. Tyto zahrady jsou jedny z nejstarších svého druhu na světě a jsou domovem obrovských leknínů a široké škály tropických rostlin. Procházka po těchto zahradách je jako krok do jiného světa, plného klidu a přírodní krásy a můžete ji spojit třeba s prohlídkou hlavního města Port Louis. To je domovem mnoha historických památek, a krásné koloniální domy zde sousedí s pestrobarevnými tamilskými chrámy a katolickými kostely. Průzkum města můžete začít v pevnosti Fort Adelaide z dob britské nadvlády, která nabízí panoramatické výhledy na město a přístav. Pokud jste fanoušci muzeí, Aapravasi Ghat v přístavu vám nabídne například bývalé ubytovny indických dělníků, kteří do země přijížděli jako smluvní pracovníci na plantážích a je důležitou památkou, osvětlující koloniální historii ostrova. Jen o kousek dál se nachází Blue Penny Museum, kde se dozvíte více o poštovní historii ostrova a můžete obdivovat Modrého Mauricia, jednu z nejvzácnějších 

a nejznámějších poštovních známek na světě. Pravděpodobně zde uvidíte pouze jeho kopii, protože originál je kvůli jeho obrovské hodnotě a vzácnosti uložen v bezpečí a na veřejnosti se objevuje jen zřídka. Nákupní horečce pak můžete propadnout v příjemném komplexu na nábřeží Caudan, kde najdete známou uličku otevřených deštníků a mnoho butiků s módním oblečením, uměleckých galerií a obchodů se suvenýry. Mimochodem, tradičním suvenýrem z Mauricia jsou propracované modely lodí nebo hebounký kašmír, který se zde zpracovává. Pokud preferujete tradiční formu prodeje, vyzkoušejte trhy v Central Market. Vše je v pěší vzdálenosti od sebe. A nezapomeňte ochutnat místní kuchyni, která je směsí kreolských, indických, čínských a evropských vlivů. Pochutnáte si ať už se budete stravovat v luxusních hotelech pod taktovkou světově uznávaných michelinských kuchařů nebo v kiosku na pláži. Zejména pokud jste fanoušci kari, chilli, ryb a mořských plodů.

 

Mauricius přitahuje ročně statisíce návštěvníků, kteří sem míří za luxusními resorty se špičkovým servisem, golfem, který tu má díky Britům dlouhou tradici a vysokou kvalitu, vodními sporty všeho druhu a neopakovatelnými potápěčskými lokalitami. Ale také za klidnými, liduprázdnými plážemi, relaxací, nádhernou přírodou a kulturními zážitky, a hlavně za příjemným klimatem. Mauricius je prostě místem, které nabízí pro každého něco. To vše zabaleno do africké syrovosti, asijské mystiky, francouzské poživačnosti a anglické kultivovanosti. Mějte srdce otevřené a určitě vás nezklame. Tak šťastnou cestu!

 

IMG_4400

Zpět do obchodu